Co na snídaně a co na svačiny?

22. srpna 2017 v 12:54 | Aisha.Jayne |  Zdraví a životní styl

Snídaně by měla zajišťovat rozjezd do nového dne, dodat dostatek energie a živin pro několik hodin. Pravidelně dostávám dotazy, co sama snídám. Roky u nás byli běžné nejrůznější obilné kaše. Poté, co děti vyrostly, ale začaly požadovat snídaně na slano, a proto dnes máme často po ránu i chléb. Krajíc kváskového chleba, máslo a zelenina patří k mým favoritním jídlům. S přídavkem kousku sýru anebo vejce máte kompletní Zdravý talíř. V létě jeho základem bude čerstvá zelenina, nyní v zimě může být zeleniny o něco méně i bude méně pestrá. Chléb zajišťuje sacharidy, pomazánky bílkoviny, máslo tuky a zelenina vlákninu, vitamíny a minerální látky.
Skvělou obměnou namísto másla anebo náhradou pro ty, kteří jsou alergičtí na kravské mléko jsou potom pomazánky. Sama je úplně nejraději připravuji z rozmixovaných kešu ořechů. Takovýto chuťově neutrální krémovitý základ jde dochutit bylinkami, zeleninou, luštěninou i zjemnit za studena lisovaným olejem. Konkrétně třeba zrovna nyní na jaře, do kešu krému rozmixuji hrst lístků medvědího česneku, zjemním olivovým olejem a pak už jenom dochutím solí a pepřem. Pomazánky jde připravovat i na pár dnů dopředu a uchovávat ve skleničkách v lednici. Takto budete mít základ pro snídani s pečivem anebo je můžete použít i na svačinku, třeba jako dip k zeleninovým proužkům.



Super pomazánky pro každého

Naprosto skvělé pomazánky připravuje i Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu - autorka už dvou bestsellerových kuchařských knih. Eva, na rozdíl ode mě umí jídla i přepsat do receptu a krásně vyfotit. Proto jsem ji požádala o sepsání receptáře s těmi top pomazánkami a zde předávám její doporučení.
Ořechová pomazánka
O˝echov†-pomaz†nka_web
Nakrájíme cibuli na kostičky, vložíme ji do misky a zalijeme 30 ml panenského olivového oleje (můžeme použít olivový olej, ve kterém jsou naložená sušená rajčata). Necháme půl hodiny odpočívat a do mixéru vložíme 200 g vlašských ořechů. Ořechy dobře rozmixujeme, přidáme cibuli s olejem a 8 sušených rajčat naložených v oleji (pokud použijeme nenakládaná sušená rajčata, necháme je nejprve v teplé vodě změknout) a rozmixujeme společně, osolíme a vmícháme sekanou petrželku a lžíci citrónové šťávy.
Vajíčková pomazánka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uvaříme 6 vajec natvrdo, oloupeme je, žloutky rozmačkáme v misce vidličkou s půl lžičkou bylinkové soli a lžičkou Starodávné hořčice (je to hrubozrnná hořčice, prodává ji Country Life). Bílky jemně nasekáme a přidáme do mísy. Vmícháme 6 lžic rostlinné majonézy nebo domácí žloutkové majonézy, posekanou petrželku a 6 nadrobno nakrájených ředkviček. Podáváme na kváskovém chlebu.
Cizrnová pomazánka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Do mixéru vložíme 200 g vařené cizrny (můžeme použít i tu z plechovky), 100 g černých oliv, dvě lžíce lahůdkového droždí, šťávu z poloviny citrónu, dvě lžíce panenského olivového oleje, jednu cibuli předem osmahnutou dozlatova na lžíci oleje, dva stroužky česneku, rovnou lžičku černé vikingské soli s mořskou řasou (nebo himálajské růžové soli), čtyři lžíce čerstvých bylinek (petrželky, dobromysli, jarních lístků kopřiv, kontryhele, popence nebo bršlice) a rozmixujeme dohladka. Podáváme na semínkovém kváskovém chlebu.
Zeleninová pomazánka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na jemno nastrouháme 150 g syrového celeru, 100 g syrové mrkve, 100 g přírodního tofu a promícháme je s jednou nadrobno nakrájenou cibulí, solí, 4 lžícemi lahůdkového droždí, 60 g rostlinné majonézy, lžící citrónové šťávy a svazkem nasekané petrželky. Podáváme na celozrnném pečivu.
Pomazánka z červené čočky
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na lžíci oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme tři stroužky česneku nakrájeného na plátky, 2 najemno nastrouhané mrkve a deset minut zvolna opékáme na mírném ohni. Přidáme špetku sušené citrónové kůry, 150 g propláchnuté červené čočky a zalijeme 500 ml zeleninového vývaru nebo vody. Osolíme, dusíme odkryté 30 minut, dokud se voda neodpaří a odstavíme. Vmícháme 200 g cherry rajčat nakrájených na čtvrtky, lžíci citrónové šťávy a čerstvou bazalku. Necháme vychladnout a natíráme na semínkový chleba.
Kvasnicová pomazánka
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na dvou lžících oleje zlehka osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 100 g čerstvých kvasnic a necháme je nejprve zcela rozpustit a poté zase zhoustnout. Vmícháme 20 g strouhanky (nebo jahelných vloček) předem namočené ve 100 ml rostlinného (rýžového nebo ovesného) mléka, a dvě rozšlehaná vejce. Osolíme, opepříme a na mírném plameni mícháme, dokud pomazánka neztuhne. Odstavíme a vmícháme lžíci hořčice a sekanou petrželku.
Sladká oříšková pomazánka
Sladk†-o˝°Ákov†-pomaz†nka_web Tuhle sladkou, ale zdravou pomazánku můžete natírat na pečivo, na palačinky nebo na lívanečky, použít ji jako krém do dortů a košíčků. Je výborná.
100 g lískových oříšků opražíme nasucho na pánvi a v utěrce odrhneme slupky. Oříšky zbavené slupky umeleme nebo nadrobno nadrtíme v mixéru. 100 g jahelných vloček zalijeme 250 ml vroucí vody, zamícháme a necháme 15 minut nabobtnat. Do mixéru vložíme oříšky, jahelné vločky, 80 g medu, půl lžičky mleté vanilky, polévkovou lžíci citrónové šťávy, 50 ml ovesné smetany a dvě lžíce kvalitního kakaa. Rozmixujeme dohladka a dáme vychladit.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama