Souboj snídaní aneb matení spotřebitele firmou Nestlé

18. srpna 2017 v 14:54 | Aisha.Jayne |  Zdraví a životní styl




Nerovný souboj příliš malé porce kuliček s mlékem, údajně zdravých, s obří koblihou - větší, tučnější a sladší, než jsou na našem trhu obvyklé. Obě jídla však obsahují spoustu cukru, který škodí zdraví dětí, zejména jejich srdci a cévám.



Kuličky vs kobliha? Obě varianty v reklamě firmy Nestlé jsou příkladem toho, co dětem na snídani nedávat. Ani jednu z těchto možností nedoporučuji.

MUDr. Hana Krejčí, Ph.D., internistka a diabetoložka





Jak se čaruje s čísly?


Podle Nestlé jsou cereální kuličky zdravou snídaní. Své tvrzení dokládají srovnáním jejich dětských cereálií s nezdravou koblihou. Aby jim tvrzení vycházelo, museli koblihu zvětšit a dosladit, ale ani takto jim zdravost kuliček neseděla. Proto ještě začarovali s porcí cereálií a tvrdí, že dítěti na snídani postačí pouhých 30 gramů. Pro zvýšení důvěryhodnosti svoji reklamu odborně podpořili. Data spočítal nutriční specialista a požehnala lékařka, odbornice na výživu. Absurdní? Nehorázné? Přesně takovou reklamu firma Nestlé dělá.

Férový souboj


Při porovnávání výživové hodnoty dvou různých výrobků je zvykem srovnání buď kaloricky stejných porcí nebo obvyklých (či doporučených) porcí obou výrobků. Reklama firmy Nestlé nerespektuje ani jedno. Necháme proto kuličky s koblihou soutěžit znovu, tentokrát ve spravedlivějším klání. Použijeme výživová data běžně sladké a velké koblihy a kaloricky srovnatelné snídaňové porce kuliček s mlékem. Zde jsou výsledky:


Nesquick kuličky 40 g + 125 polotučného mléka
Kobliha 70 g plněná džemem
energie
906,1 kJ
957,5 kJ
bílkoviny
7,51 g
4,28 g
sacharidy
36,61 g
36,44 g
z toho cukry
15,91 g
10,42 g
tuky celkem
3,59 g
7,36 g
nasycené tuky
1,86 g
1,19 g


O nezdravosti koblihy není žádných pochyb - kombinace bílé mouky a cukru a ještě k tomu smažená (nejspíš v rafinovaném rostlinném oleji). Co do obsahu přidaných cukrů a vysokého glykemického indexu jsou však kuličky Nesquick úplně stejně nezdravé jako kobliha a nezachrání je ani malý podíl celozrnné mouky, ani mléko.




Cukr v dětské stravě


Přidané cukry jsou nejproblematičtější složkou jídelníčku dětí. Cereálie s obsahem 25 % přidaných cukrů jsou sladkost jako každá jiná a nikoli vhodná snídaně. Cukr nezvyšuje pouze riziko vzniku zubního kazu. Zásadně omezovat příjem cukrů už nedoporučují jenom obezitologové a diabetologové, ale i lékaři zabývající se nemocemi srdce a cév. Americká kardiologická asociace (AHA) doporučuje omezit konzumaci přidaných cukrů pro děti na 25 g denně. Vyšší množství představuje podle AHA zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění. "Zdravá" snídaně z kuchyně firmy Nestlé naplní 40 % tohoto denního limitu.

Reakce Nestlé a odpověď na ni


Dostala jsem reakci z Nestlé a k jejich výtkám hned doplňuji odpovědi MUDr. Hany Krejčí.

Nestlé: Ve Vašem srovnání cereálií Nesquik a koblihy neuvádíte obsah vlákniny v cereáliích, pouze v článku zmiňujete, že se jedná o "malý podíl celozrnné mouky". Cereálie Nesquik obsahují 66% cereální mouky z toho 45,4% je mouka celozrnná, nejedná se tedy v žádném případě o podíl "malý".


V procentech ten obsah celozrnné mouky vypadá impozantně, v gramech vlákniny to už takové terno není - jejich porce 30 g + 125 ml obsahuje 2 g vlákniny, naše kobliha 70 g má vlákniny 0,87 g. Jasně, že celozrnná mouka je lepší, ale v poměru k těm přidaným cukrům je to směšné.


Nestlé: Informace o cukrech v cereáliích, které uvádíte, jsou matoucí. U koblihy jde o 10,42g bílého, tedy převážně přidaného, cukru; u cereálií s mlékem se jedná o 1/3 mléčného cukru, který mléko přirozeně obsahuje, nejde tedy o přidaný cukr.

V textu sice není rozbor toho, co je ve vaší snídani přidaný a mléčný cukr, tabulku ale komentujeme zcela správně - obě snídaně mají srovnatelný obsah přidaných cukrů.


Nestlé: Jak potvrdily nezávislé vědecké studie (viz např. European Journal of Nutrition: http://rd.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-014-0805-x, http://rd.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0898-x), děti pravidelně snídající cereálie mají vyšší spotřebu mléčných výrobků, méně častěji vynechávají snídani a je zde menší pravděpodobnost, že budou obézní oproti ostatním, což jsou významné pozitivní argumenty.


Předem děkuji za pozornost a věřím, že informace, které se nezakládají na pravdě (především bod o "malém" podílu celozrnné mouky) ve svém článku bez odkladu opravíte.


Studie, jejíž autoři pracují pro firmu Cereal Partners Worldwide S.A. jaksi nebudí důvěru. Jak je vidět na vašem souboji snídaní, srovnávací jídlo se dá vždy přizpůsobit tak, aby "zdravé" cereálie vyšly lépe. Ale ano, cereálie jsou určitě lepší než třeba chipsy, miska lentilek atd., což ale pořád neznamená, že jsou zdravou snídaní vhodnou pro děti.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Zajímáte se o zdraví

Ano
Ne
Trochu

Komentáře

1 MorphoKeiji MorphoKeiji | Web | 19. srpna 2017 v 11:59 | Reagovat

No jo, všechno je dneska o reklamě a o tom, aby se prodávalo na co nejlevnější náklady. Hlavně, že mohou na obal velkým písmem napsat, že balení obsahuje obrovské množství vlákniny a lidi si pak řeknou, "super, to bude zdravý". Jenomže je třeba zkoumat to do hloubky, číst složení a tabulky s makroživinami... nakupuju v obchodě nazvaném "Zdravá výživa" a mnoho výrobků zde se od těch normálních v obchodě složením neliší, i když jsou zabaleny v jiném obalu. Je třeba číst, vždycky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama