Domácí polévková vegeta

4. září 2017 v 16:54 | Aisha.Jayne |  Jídlo
Pikantní polévkové koření si můžete připravit z domácích ingrediencí z vlastní zahrádky, bez konzervačních a jiných nevhodných přídavků. Stačí, když si postupně během léta nasušíte zelené natě, bylinky dle chuti, kořenovou zeleninu a několik druhů hub. Nejvíce se do domácí vegety hodí sušené suchohříbky, světlé smrkové hřiby, křemenáče. Až budete mít vše nasušené, bylinky, natě, kořenovou zeleninu i houby na jemno rozdrtíte a dobře promícháte. Množství jednotlivých ingrediencí můžete přizpůsobit vlastní chuti.

Na domácí polévkovou vegetu budete potřebovat:

8 lžic sušené celerové natě, 8 lžic petrželové natě, 4 lžičky sušené majoránky, 4 lžičky sušených, na jemno drcených hub, 4 lžičky sušené natě libečku, 2 lžičky mletého bílého pepře, 4 lžíce strouhané, sušené mrkve, 4 lžíce strouhaného, sušeného celeru, 4 lžíce strouhané, sušené kořenové petržele. Na dochucení: sůl, kari koření. Všechny ingredience smícháte a co nejjemněji v dlaních a prsty ještě promnete. Bylinkovou vegetu nasypete do tmavé skleněné nádoby s uzavíráním, a uchováte ve tmě. Můžete přidat sušenou cibuli, česnek nebo pažitku, případně i drcená semena lichořeřišnice, oblíbené letničky, rostliny, která je jedlá, včetně květů a semen.

Domácí koření bulharská Čubrica:

Smícháte stejným dílem sušenou nať saturejky, mleté semeno pískavice (řecké seno), a přidáte poloviční díl mouky z opražené kukuřice (možno připravit v NutriBulletu). Přidáte dle chuti drcené pálivé papričky, sůl. Můžete přidat mletou červenou papriku, a sušenou zelenou petrželku. Balkánské koření Čubrica používáme do mletých a grilovaných mas, hustých polévek, dušené nebo zapékané zeleniny, tvarohových pomazánek, luštěninových pokrmů.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Zajímáte se o zdraví

Ano
Ne
Trochu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama